3 Şubat 2012 Cuma

The Elder Scrolls V Skyrim İncelemesi

The Elder Scrolls V: Skyrim konu olarak kendisine Oblivion’dan 200 yıl sonrasını konu ediniyor. Oyuna isyancılarla birlikte bi kasabayı basmaya giderken başlıyoruz. Tabiki kasabadaki isyanımız kısa bir süre içinde bastırılıyor. Kendimizi bir cellatın keskin baltasının altında buluyoruz. Tam cellat görevini yerine getirecekken bir Ejderha kasabayı basıyor. Biz de bu panik dolu atmosferden faydalanıp kaçmayı başarıyoruz. Daha sonra kendimizi ejdarhaya karşı savaşan bir grupta buluyoruz. Ejderha ölüyor ve onun bütün güçleri bize geçiyor. Bu haber büyük bir dünya olan Skyrim’de yavaş yavaş dağılıyor. İşte bizde bu noktada oyuna başlamış oluyoruz.
Nereden… Nereye…

Ejderhaların dönmesi bizim için Ejder yazıtlarını aramak ve bulmak anlamına geliyor. Bu ejder yazıtlarının oyundaki misyonu ise gerçekten önemli. Her ejder yazıtı bir ejder büyüsünün açılmasına olanak sağlıyor. Tutsak olarak başladığımız oyunda Bethesda’nın yarattığı Skyrim’dünyasının ortasında kalıyoruz. Çok büyük harita, geniş dağlıklar ve keşfedilecek yüzlerce hatta binlerce mekan. Ayrıca oyunda elimize bir çok kitap geçecek. Bu kitaplar bize hikayede eksik kalan yerleri anlatmakla yükümlü olacak.

Oyuna başlarken bir ırk seçimi yapmamız ve bu seçtiğimiz karakteri şekillendirmemeiz gerekiyor. Onlarca ırkın bulunduğu oyunda her ırkın kendisine has özellikleri bulunmakta. Bir ırk diğerinden  güç özelliği bakımından daha güçlü olabiliyor. Bir diğeride büyüde diğerlerinden daha üstün olabiliyor. Yani her ırkın diğer ırklardan üstün bir yanı bulunmakta. Karakter şekillendirme sisteminde çok ayrıntıya yer verilmemiş. Fakat kaş, göz yüz, ağı boy en gibi tasarımlar bu oyun için gayet doyurucu.
Grafikler ve Sesler

Oyunun grafiklerine baktığımızda Skyrim dünyasının kuzeyindeyiz. Ve atmosfer bu koşul göz önüne alınarak tasarlanmış. Genelde karlı, kar yağışlı, rüzgarlı hava ortamı yansıtılmış oyuna. Aslına bakrsanız rakım unsurunun göze alınması gerçekten grafiklerde ayrıntıcı bir yol izlendiğini gözler önüne seriyor. Yani dağın tepesinde kardan kıştan geçilmezken daha alçak yerlere inildiğinde yeşil otlarla bile karşılaşabiliyorsunuz. Oyunun büyük bir haritaya sahip olması grafiklerde bazen aksaklıklara neden olmuyor değil. Uzaktan muhteşem görünen bir kaya yakınına gelindiğinde sade bir görünüm alabiliyor. Oyun grafik açısından son anlamda doyurucu bu bir gerçek. Fakat dediğimiz gibi ufak tefek aksaklıklar kaymalar olmuyor değil.

Grafikleri etkileyen bir diğer unsur şüphesiz gece gündüz döngüsü. Hem gece hem de gündüz grafikleri yeterince başarılı. Zaten oyunun menüsünde grafiklere dair ayrıntılı bir ayar mevcut. Menüde grafik ayarlarından en ince ayrıntı üzerinde bile değişiklik yapabiliyorsunuz. Kaplama, gölge, ışık sistemi bunlardan sadece bir kaçı. Bethesda’nın üzerinde durması gerekn bir olay var ki bundan önceki oyunlarda da başarısızlığı yaşanmış bir unsur. Karakter animasyonları üzerinde bir türlü çağının gereklerini yakalayamayan firma bu konuda Skyrim’de yeterince başarılı değil.
Oyunda seslendirme gerçekten başarılı olmuş. Atmosfere uygun doğa sesleri, mekana göre değişen müzikler, büyü sırasında çıkan ruhani sesler ve savaş anında ki insan sesleri oyundan kopmamamızı sağlıyor.

Başarılı Görev Sistemi

The Elder Scrolls V: Skyrim oyunundaki görev sistemi ana görev bunları takip eden yan görevler ve kısa görevlerden oluşuyor. Oyun size ana görevler veriyor. Her görev kendi içinde dallanıp budaklanıyor elbette. Ayrıca oyunun size sunduğu kısa görevlerde mevcut bu görevler tek bir başlık altında toplanmış. Bunun yanında Skyrim’de sizi oyuna bağlayan en önemli şey düyayı keşfetmeniz. Her keşfettiğiniz yerde bir kişi size kısa bir görev verecek. Bu görev bazen birini öldürmek şeklinde olurken bazen bir hazineyi bulmak olabilir. Oyunun haritasında aldığınız görevleri bulmak mümkün. Ayrıca harita sayesinde bir yerden diğerine ışınlanabiliyorsunuz. Tabiki ışınlanacağınız yeri daha önce keşfetmiş olmanız gerekiyor. Oyunun yapımcıları kısa görevleri bulmak ve yapmak için Skyrim dünyasının keşfedilmesi gerektiğini söylüyordu. Yani ana görevler bitsede oyun bitmemiş olacak. Görevlerin çokluğuna bir örnekte katıldığınız gruplarda da size görevler verilmesi gösterilebilir.
Skyrim silah bakımından da gayet doyurucu, ok,yay,asa,balta,kılıç gibi kesici aletlerin yanında etki,iyileştirme,ve yıkma büyüleri mevcut. Yıkma büyüleride kendi içerisnde ateş,buz yıldırım gibi başlıklara ayrılıyor. Oyunda seçtiğiniz ırka göre büyüdemi kılıç kullanmaktamı gelişeceğinize siz karar veriyorsunuz. Hangi yönde daha çok çalışırsanız o özellik diğerlerine oranla ezici bir şekilde üstün hale geliyor.

Kaynak:oyunanatomisi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız incelendikten sonra yayınlanıcaktır..